tisdag 15 oktober 2013

Ikebana och Wipha!

En tyfon är på väg in! Wipha heter den och förutspås bli den värsta i Tokyo på 10 år! Skolan är stängd i morgon och farmor och farfar har som tur var kommit fram och ligger och vilar lite nu. Det blåser inte särskilt mycket nu men regnet vräker ner! 
Kulmen ska nås i morgon bitti så jag återkommer i morgon med vad som hänt.


























I förmiddags innan stormen drog in var jag och gjorde lite blomsterarrangemang. Traditionella japanska blomsterarrangemang heter Ikebana. Kvinnan som ledde kursen är japanska och ikebana-mästare.

Ikebana är den japanska konsten att arrangera blommor. 
Där västerländska florister i många fall lägger tyngdpunkten på det dekorativa i mängden blommor, färger och blommornas skönhet i arrangemanget, väljer utövare av ikebana att i hög grad jobba med färgkombinationer, vackra, rena linjer och det estetiska samspelet mellan vas, blommor, blad och stjälkar.

Ikebana-konsten springer ur den gamla buddhistiska rituella ceremonin att placera blommor bredvid Buddha-statyer i templen, vilket började på sexhundratalet e.Kr. Med tiden övertogs konstarten av samurajer och hovmän och efterhand tilläts även kvinnor utöva ikebana. Det blev tillsammans med teceremonin och kalligrafi de konstformer som kvinnor fick lära sig som förberedelse för giftermål.

I utövandet av ikebana finnen stor portion av meditation. Arbetet med arrangemanget sker under tystnad och ikebana förknippas med andligt lugn, med årstiderna och med det levandes förgänglighet. Studier i ikebana sker enligt gammal tradition genom undervisning av mästare till elev. Att bli mästare i ikebana kräver många års studier.





Såhär blev det. Jag blev nöjd och det var skoj att träffa gulliga svenska kvinnor. Nu håller vi i hatten och hoppas att Tyfonen snart är över!

9 kommentarer:

  1. Ta hand om er och hälsa svärisarna!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Det ska vi! vem ska jag hälsa ifrån?...;-)

      Radera
  2. Jaja, hälsa Wipha, tur (men lite synd, för det hade varit spännande!) att vi inte hinner träffa henne!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi får väl se om ni inte träffar henne en stund...:-) Ses snart!

      Radera
  3. Gud va fint! Hoppas att ni klarar er från Tyfonen Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Mia! Njaa...Tror att vi drabbas ganska kraftigt! Kram!

      Radera
  4. Hälsa från grannarna på Lindviksvägen...:-) Glömde underteckna.......Vackra blomsterarrangemang förresten :-)
    Kram Ulli

    SvaraRadera