lördag 16 november 2013

Fisk, fisk och fugu!

Japanerna äter fisk. Massor av fisk! Inte bara fisk utan mer eller mindre allt som man kan plocka ut havet och stoppa i munnen. Det är kanske inte så konstigt eftersom Japan består av en massa öar så det är väl naturligt att de äter det som kan plockas ut haven. 

Jag älskar fisk! Och skaldjur. Jag är dock mindre förtjust i musslor, fast ett ostron kan få slinka ner utan problem. När det gäller bläckfisk...Nej tack. Jag tror att det har med sugpropparna att göra och att det är svårt att tugga. Konsistensen.  Det tar liksom aldrig slut.

Fisken här är av fantastisk kvalitet, köttet likaså. Det är ett rent nöje att laga mat med så fina råvaror!

En fisk som jag dock aldrig provat är Fugu. 
Kommer aldrig att göra. Varför? 

Fugu (japanska: フグ eller kinesiska: 河豚) är en japansk blåsfisk.



















Fuguarterna lever i Röda havetIndiska oceanen och Stilla havet.

Fugu är en speciell maträtt i Japan, vanligtvis används blåsfiskar som tillhör
släktena TakifuguLagocephalus och Sphoeroides eller piggsvinsfiskar av släktet Diodon

Fugun har fått ett dåligt rykte på grund av att den kan vara dödligt giftig, men anses ändå som en delikatess i Japan, trots att köttet ibland beskrivits som smaklöst och tråkigt. Fugu serveras ofta tillsammans med ris och kokta färska grönsaker.

Giftet i en fugu sitter i äggstockarnalevern och andra inälvor samt i skinnet och blodet.

Det räcker endast med en dos på mindre än 1 milligram för att ta livet av en människa på mindre än 20 minuter. I förgiftningsfall från en fugumåltid är dock dosen lägre, och de allvarliga symptomen tar längre tid att utveckla. 
Utan vård dör den förgiftade vanligen inom 4–24 timmar.

Giftet som fisken producerar ut kallas tetrodotoxin, ett av världens kraftigaste icke-proteinbaserade gifter. Sedan 1958 krävdes det 2–3 års lärlingsskap, följt av ett examensprov, för att få arbeta som fugukock åt allmänheten.
Provet innehåller även teoretiska delar, som identifikation av fiskarter. 
Från och med oktober 2012 ändras reglerna kring tillagning av Fugu till allmänheten. 
Vidare kommer det att endast krävas ett års utbildning.


Européer och amerikaner blir ofta avskräckta av att den är så pass giftig, men en fugu-rätt på en restaurang får sägas vara i det närmaste helt ofarlig. De dödsfall som inträffar rör sig i praktiken nästan alltid om personer som själva har fångat och tillagat fisken och ätit den extremt giftiga levern eller andra inälvor. 


Därför alltså. Jag håller mig till lax och tonfisk och sånt. 

Det känns säkrast så.

Ha en underbar dag! Det ska jag ha.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar