Jag älskar fisk! Och skaldjur. Jag är dock mindre förtjust i musslor, fast ett ostron kan få slinka ner utan problem. När det gäller bläckfisk...Nej tack. Jag tror att det har med sugpropparna att göra och att det är svårt att tugga. Konsistensen. Det tar liksom aldrig slut.
Fisken här är av fantastisk kvalitet, köttet likaså. Det är ett rent nöje att laga mat med så fina råvaror!
En fisk som jag dock aldrig provat är Fugu.
Kommer aldrig att göra. Varför?
Fugu (japanska: フグ eller kinesiska: 河豚) är en japansk blåsfisk.
Fuguarterna lever i Röda
havet, Indiska
oceanen och Stilla
havet.
Fugu
är en speciell maträtt i Japan,
vanligtvis används blåsfiskar som tillhör
släktena Takifugu, Lagocephalus och Sphoeroides eller piggsvinsfiskar av
släktet Diodon.
Fugun har fått ett dåligt rykte på grund av att den kan vara
dödligt giftig, men anses ändå som en delikatess i Japan, trots
att köttet ibland beskrivits som smaklöst och tråkigt. Fugu
serveras ofta tillsammans med ris och kokta färska grönsaker.
Giftet
i en fugu sitter i äggstockarna, levern och
andra inälvor samt
i skinnet och blodet.
Det räcker endast med en dos på mindre än 1 milligram för att ta
livet av en människa på mindre än 20 minuter. I förgiftningsfall
från en fugumåltid är dock dosen lägre, och de allvarliga
symptomen tar längre tid att utveckla.
Utan vård dör den
förgiftade vanligen inom 4–24 timmar.
Giftet
som fisken producerar ut kallas tetrodotoxin,
ett av världens kraftigaste icke-proteinbaserade gifter. Sedan 1958
krävdes det 2–3 års lärlingsskap, följt av ett examensprov, för
att få arbeta som fugukock åt allmänheten.
Provet
innehåller även teoretiska delar, som identifikation av fiskarter.
Från och med oktober 2012 ändras reglerna kring tillagning av Fugu
till allmänheten.
Vidare kommer det att endast krävas ett års
utbildning.
Européer
och amerikaner blir ofta avskräckta av att den är så pass giftig,
men en fugu-rätt på en restaurang får sägas vara i det närmaste
helt ofarlig. De dödsfall som inträffar rör sig i praktiken nästan
alltid om personer som själva har fångat och tillagat fisken och
ätit den extremt giftiga levern eller andra inälvor.
Därför alltså. Jag håller mig till lax och tonfisk och sånt.
Det känns säkrast så.
Ha en underbar dag! Det ska jag ha.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar